phone

Bezoek onze winkel in Roermond

085 - 07 68 777

  • 100% originele merkhorloges
  • Altijd 2 jaar garantie
  • Gratis verzending vanaf € 99,- binnen Nederland
  • Achteraf betalen via AfterPay
  • In termijnen betalen met in3
  • Laagste prijs garantie
  • Eigen winkel & Ervaring sinds 1915

Categorieën

De definitie van waterdichtheid

Waterdichtheid wordt aangeduid met de termen Bar (luchtdruk), ATM (atmosfeer) of meter. Wanneer er staat aangegeven in hoeverre een horloge waterdicht is, staat dit vaak aangegeven in meters. Hoe hoger het aantal meters hoe 'dieper' het horloge waterdicht is. Maar neem het aantal meters niet letterlijk! Het geeft namelijk aan hoeveel meter druk - vergelijkbaar met de druk van stilstaand water bij geen beweging - het horloge kan weerstaan. Een horloge met een waterdichtheid van 50 meter is dus niet geschikt om mee te zwemmen (maar er kan wel mee gedoucht worden).

Een horloge waarop staat aangegeven dat deze waterdicht is, zonder dat er een diepte of druk op is aangegeven, is alleen spatwaterdicht. Mocht het horloge toch helemaal nat worden, dan moet het zo snel mogelijk weer droog worden gemaakt en ter controle naar een horlogemaker gebracht worden.

Waterdichtheid in de praktijk

Spatwatervast - 3 bar, 3 ATM, 30M

Bestand tegen regen en spatwater bij handenwassen

NIET geschikt voor douchen, zwemmen, watersport, duiken

Water resistant - 5 bar, 5 ATM, 50M

Alledaags water- en spatwatervast. Geschikt om helemaal nat te worden, douchen, vissen, zeilen, roeien, dagje strand (niet zwemmen)

NIET geschikt voor zwemmen, watersport, duiken

Water resistant - 10 bar, 10 ATM, 100M

Geschikt voor het strand, zwemmen (ook in zeewater), snorkelen, surfen (amateur), white water rafting, kano, zeilen

NIET geschikt om mee te duiken

Water resistant - 20 bar, 20 ATM, 200M

Geschikt voor professionele watersport: zeilen, roeien, kitesurfen, surfen, waterskiën, vrij duiken

Dit is geen duikhorloge. NIET geschikt voor diepduiken.

Diver’s watch - 100M

Geschikt voor duiken met ademluchtfles (SCUBA)

NIET geschikt voor diepzee-duiken / decompressieduiken

Diver's watch - 200M or 300M

Geschikt voor diepzee-duiken met ademluchtfles (SCUBA)

NIET geschikt voor diepduiken met mixgassen

Diver's watch - +300M

Geschikt voor diepzee-duiken met mixgassen

Horloges die geschikt zijn voor diepzee-duiken met mixgassen worden aangeduid met “DIVER’S WATCH L M FOR MIXED-GAS DIVING”


Speciale kenmerken van waterdichte (duik)horloges

Over het algemeen wordt er voor waterdichte horloges gebruik gemaakt van een drukbodem met een rubberen ‘O’-ring, om de achterkant van het horloge waterdicht te maken. Om een grotere (water)druk te kunnen weerstaan, wordt de bodem in de kast vastgeschroefd. Om nog verder te kunnen gaan, worden kronen en eventuele drukkers voorzien van een rubber ring en schroefdraad en dienen na gebruik te worden vastgedraaid aan de kast (geschroefde kroon). Horloges geschikt voor diepzeeduiken hebben over het algemeen een helium (ontluchtings)ventiel.

Duikhorloges zijn vaak uitgerust met een draaiende ring (bezel), waarop de resterende duiktijd kan worden afgelezen. Deze ring kan alleen tegen de klok in worden gedraaid om te voorkomen dat – wanneer de bezel per ongeluk wordt gedraaid – de duiktijd onveilig langer wordt.

De band van een duikhorloge is meestal van rubber, kunststof of roestvrijstaal. De sluiting kan uitgevoerd zijn met een schuifsysteem zodat het horloge ook over het duikpak kan worden gedragen.

Onderhoud

Omdat waterdichtheid wordt aangegeven in eenheden druk die het horloge kan weerstaan, moet ook rekening gehouden worden met temperatuurverschillen. Doordat verschillende materialen, zoals het glas en de metalen kast, verschillend uitzetten, kunnen kastonderdelen vervormen, waardoor de afdichtende werking van de pakkingen verloren gaat. Zo kan lekkage ontstaan. Dit is met name het geval als een horloge op het strand in de hete zon is opgewarmd en dan plotseling in het veel koudere zeewater afkoelt. Bij horloges met 3, 5 en 10 bar waterdichtheid is daarom voorzichtigheid geboden. 

Pas ook op met heet water. Heet water uit een kraan, bad of sauna kan - wederom door drukverschillen - de kastonderdelen vervormen, waardoor de afdichtende werking van de pakkingen verloren gaat. Hierdoor kan het uurwerk beschadigen.

Het is belangrijk uw waterdichte horloge (vanaf 5 bar/atm) horloge na ieder strandbezoek goed met schoon zoet water te spoelen. Zout water en zand kunnen het metaal aantasten en de ring (bezel) doen vastlopen.

Laat uw waterdichte horloge iedere keer nadat het open is geweest (bijvoorbeeld na het wisselen van de batterij) testen op waterdichtheid.

Wanneer u denkt dat er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch vocht in uw horloge terecht is gekomen, kunt u dat testen door een paar minuten een ijsklontje op het glas te leggen. Beslaat het glas aan de binnenzijde, dan bevat het uurwerk vocht. Breng een horloge met vochtschade altijd direct naar een horlogemaker.